Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 6°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Paz 9°C
Pts 10°C
Sal 8°C
Çar 8°C

BEŞ HAFTA SÜRECEK BÜTÇE MARATONUNDA NELER GÖRÜŞÜLECEK?

"Yazarların yazıları kendi düşünce ve sorumluluklarını taşır"
24/10/2019 5:00 PM
5

 
 
* Cumhurbaşkanı Yardımcısının, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifini Komisyona Sunuşu
* 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/278), (Komisyona Geliş Tarihi: 18.10.2019)
 
Değerli arkadaşlarım, yukarıdaki kısa bilgiden sonra asıl konumuza gelelim izninizle; önce BÜTÇE konusunda teknik ayrıntılara girmeden bazı bilgiler aktaracağım ve sonrasında ne yapmamız gerektiğini anlatacağım…
 
BÜTÇE NEDİR:
Bütçe, gelecekteki belirli bir dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren cetveldir. Bütçe, devletin gelecek bir dönemdeki gelirlerini ve harcamalarını tahmin eden ve yürütme organına harcamaların yapılması, gelirlerin toplanması konusunda yetki ve izin veren bir kanundur. Devlet harcamaları ile gelirlerini ayrıntılı biçimde gösteren, belli bir dönem için harcamaların yapılmasına ve gelirlerin toplanmasına izin veren hukuksal bir belgedir.
 
BÜTÇE’DE 4 (T) FOMÜLÜ:
1. TAHMİN
2. TAHDİT
3. TEVZİN (Gelir-Gider Bölüşümü)
4. TASDİK
 
<<Bütçenin kabul edilip kanunlaşması ile gelecek yıl bütçesi ve geçmiş yılın kesin hesap kanunu kabul edilmiş olur.>>
 
Y O R U M: Bugünlerde size ” (9/2-8/1), Tazminatlar v.b. taleplerimizi bütçeye koydurmaya çalışıyoruz” v.s. v.s. anlatanlara;
a) Bütçe Kanunu içinde “Dokuzun ikisi, altmışbeşin üçü, yirmialtının biri v.b. ayrıntılar yer almaz. Kime ne, ne kadar tazminat tahakkuk ettirileceği de yer almaz.
b) Gelir-Gider Dengesi yapılmış bir Bütçe Kanunu görüşmelerinde GİDER kalemlerinden birine 1 kuruşluk dahi yapacağınız ekleme tüm rakamların tekrar gözden geçirilmesine neden olur.
c) Bütçe ödenekleri arasında aktarma yapılması, kamu idareleri arasında kaynak transferlerinin ödenek aktarması yapmaya Cumhurbaşkanı yetkili kılınmıştır.
Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesine “Personel Giderleri Karşılama Ödeneği”nin konulmasına ve ilgili kuruluşların bütçelerine aktarılmasında uyulacak usül ve esaslara ilişkin hükümlere yer verilir.
 
S O N U Ç: Bütün haklı talepler, dertler, sıkıntılar (9/2-8/1) konusunu NET bir şekilde açıklayıp Hayırlı olsun diyen en yetkili kişiye, Cumhurbaşkanı’na ve diğer taleplerimiz için sözler veren bağlı olduğumuz Milli Savunma Bakanı’na tekrar tekrar anlatılacak. Cumhurbaşkanı da <<….şu, …..şu, ….şu konuların en kısa zamanda gerçekleşeceğini dikkate alın ve kaynağını da şimdiden hazırlayın>> talimatı verecek ve bu iş bitecek. Bu talimatı vermezse kendi bileceği iştir. Cumhurbaşkanı aynı zamanda iktidar partisinin genel başkanıdır ve günü geldiğinde Türkiyem’de mutlak surette Cumhurbaşkanı Seçimi ve Genel Seçimler yapılacaktır. Sağlıklar dilerim…
 
Fahrettin BAĞRI
(E) Maliye Astsubayı
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.