ASSUBAYLARIN BİTMEYEN TÜRKÜSÜ .....AH YALAN DÜNYA

2013 Yılında  bir  Kuvvet  K.lığımız   Askeri Personel kanununda şu şekilde bir değişiklik talep etmişti.

 

 

“Astsubaylardan, hazırlık sınıfları hariç olmak üzere bitirdikleri fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okullarının  öğrenim süresi  iki yıl olanlar 9 uncu derecenin 2 inci kademesinden,

 üç yıl olanlar 9 uncu derecenin 3 üncü kademesinden,

dört yıl ve daha fazla olanlar 8 inci derecenin 1 inci kademesinden göreve başlarlar.”

Bu teklifin de mimarı sayın Fahrettin BAĞRI dır.

Bu olumlu ve iyi bir adımdır.

 

Temad dışında (neyin içindeler ki ) bazı gurup ve oluşumlar tarafından yakın bir tarihte ;

 MSB. Üniversitesi bünyesinde  bulunan Askeri Okullardan sadece 2 yıllık öğrenim statüsüne tabi olan Astsubay Meslek Yüksek Okulunun da 4 yıllık lisans  öğrenim statüsüne kavuşturulması konusu 2016 da resmi başvuru ile talep edilmiştir.

 

Bu konuda akli ve sağduyulu insanlarca mail, mektup, dilekçe ,tweet  kampanyaları da ayrıca düzenlenmiştir.

 

 

Subay;  Harp okulunu  bitirse de  dışarıdan  sivil fakülte kaynağından tedarik edilse de, öğrenim statüsü her iki tarafta da 4 yıl olacağı için illaki başlangıç derecesi herkes için   8/1 dir.  Bir iç adaletsizlik yoktur. 

 

Gelelim Assubaya,

 

Astsubay Meslek Yüksek Okulundan göreve başlayan Astsubayın başlangıç derecesi   9/1 dir. ( Oysa olması gereken başlangıç derecesi 9/2 olmalıdır. )

 

Sivil kaynaktan istihdam edilen Astsubayın  ise  başlangıç derecesi  personel  4 yıllık lisans mezunu olarak üniversite kaynağından tedarik edildiği için   9/3  tür. ( Oysa onun da 8/ 1 olması gereklidir.)

 

 

 Bu gün bu şekilde sağlanan kaynak istihdamı sayesinde aynı yıl göreve başlayan aynı devre iki Assubayın başlangıç derecesi arasında tam iki kademelik bir fark oluşmaktadır.

 

 

Bu da TSK da Assubaylar arasında hele ki aynı dönem ve emsal  mezunlar yani devre arkadaşları arasında tam 2 kademelik bir fark uçurumuna  sebep olur ki, bu da içeride, mali ve ekonomik kaos, kargaşa, bölünme anlamına gelir.

 

Diyeceksiniz ki, ne var canım, Askeri mektepli de dışarıdan okusun 4 yıl veya 2 yıl daha fark okuyup bitirsin üniversitesini  o da alsın derecesini,

 

 

Mesele 2 yıllık Askeri okul mezununun kendi nam ve hesabına aradaki farkı kapatma meselesi değildir.

 

Mesele anayasal eşitlik statüsüdür. Siz Dışarıdan 4 yıllık fakülte mezunlarından da Astsubay alıyorsanız, 4752 sayılı kanunu da 4 yıl yapmak zorundasınızdır.

 

Subay sınıfında başlangıç derecelerinde böyle farklılık var mı…..

Yok.

Hepsi de 8/1 den  başlıyor.

 

Çünkü Anayasa;

 Subaya meclisten kanunla, verdiğini, resmi gazete ilanı ile verdiğini,   Assubaya,  “yapabiliyorsan, gücün yetiyorsa kendi nam ve hesabınla becer “ adaleti ile tecelli ettiriyor.

 

Kanunlar la belirlenen statü iki ucu açık olmaz. Ya iki yıllıksınızdır, ya da 4 yıllık.

Bu  hem rütbe hem de hizmet yıl ve süresi ile başlangıç derecesi üzerinden emsaller arasında hukuksuzluk doğurur.  

 

Astsubay sınıfındaki insanlar bu saçma sapan karışık öğrenim statüsü sebebiyle gösterge tablosunda oluşan  aradaki bu 2 kademelik aşağılayıcı farkı kapatmak için kendi başına bir de nam ve hesapla dışarıdan üniversite bitirerek çile çekmek zorunda mıdır.?

 

Ahmet 4 yıllık üniversite mezunu idi. Sınava girdi 2018 mezunu olarak göreve başladı  Başlangıç derecesi de  9/3 oldu.

 

 

Mehmet te Astsubay  Meslek Yüksek Okulundan 2018  mezunu olarak  göreve başladı .başlangıç derecesi  ise 9/1 oldu.

Ayın 15 i oldu,  maaş günü geldi.  Bankaya gittiler.

İki devre arkadaşından Ahmet  ilk aylığını  2 kademe yukarıdan  alırken ; meslek yüksek okul mezunu Mehmet   ondan  tam 2 kademe aşağısından ilk aylığını aldı.

 

Bu  mali eşitsizlik  ileride izah edilemez. Savunulamaz.

 

Böylesi bir  mali yasal düzenleme Assubayları kendi içinde bölüp ayrıştırır.

Bir  örnek te  Sayın Fahrettin Bağrı büyüğümüzün.

 

“ Ahmetle  Mehmet üniversite mezunu.  Subay olmak için  M.S üniversitesinin sınavına katıldılar.

Ahmet Subay oldu. Mehmet ise Astsubay.

Ahmet  8/1 den başlar iken Mehmet ise Astsubay olduğu için ondan 1 kademe aşağıdan başladı.. Oysa ikisi de 4 yıllık fakülte mezunu değil mi….?

 

Mehmet te gidip   yargıtaya  dava açtı… ne olacak şimdi.?

 

Subay ile Assubayı aynı fakülte ile kıyaslarken oluşan adaletsiz bir kademelik fark,

 

Astsubay  Meslek  Yüksek Okulunu  bitiren Assubayı ,dışarıdan 4 yıllık fakülte bitirip te gelen Assubayla kıyasladığımızda ise gösterge ve kademe farkı  ne acı ki,  daha fazla olmaktadır.

 

Bir örnekte jandarmaya verelim.

 

Jandarma Genel komutanlığı İçişleri bakanlığına devredilmiştir.

Yeni hazırlanıp kanunlaşan yönetmeliği gereği, anlaşılıyor ki, İçişler banlığı bundan sonra  kendi Assubaylarını da 4 yıllık  jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisinden yetiştirecektir.

 

Jandarma bünyesindeki Assubaylar  alacakları  4 yıllık eğitim süresi gereği  9/3 den başlatılınca MS üniversitesindeki Assubayların ortaya çıkan mali adaletsizliği nasıl halledilecek…..?

 

Yeni düzenlemelerde bu olasılıklar ve uygulamalar gayet açık mevcut,

 

Bu yüzden Assubayları 2,3,4 yıllık öğrenim statülerine göre derecelendirir isek, aynı emsal ve nasıplar arasında hem rütbe, hem de hizmet yılı eşitliğine uymayan hukuksuzluk oluşur.

 

BU ANLAMDA ,HEM BAŞLANGIÇ DERECESİ HEM DE TAZMİNATLARIN TAHSİSİ ADINA  İZLENECEK TEK DOĞRU GİRİŞİM, VE  TEK HEDEF 4 YILLIK ASTSUBAY FAKÜLTESİ KANUNU OLMALIDIR.

 

Tüzel tek temsilci olan Temad bu anlamda vakit geçirmeden MSB. lığına elinde bir kanun  tasarısı dosya klasörü   ile hemen gitmelidir.

 

Bakınız,

 

Önce 1973 te 3 yıla,  sonra da 1978 de 4 yıla çıkarılan  Harp Okulu Kanunu değişikliği ile Subayların yeni öğrenim statüsü   resmi gazetede yayımlandığı gün , 

 

Bırakın çalışan Subayları, evindeki, emekli subaylardan lise mezunu statüsünde olanlar bile ertesi gün 4 yıllık fakülte mezunu yani, harp okul mezunu sayıldılar.

 

Örnek mi Bir önceki genel Kurmay başkanı olan Sayın Necdet ÖZEL,

 

 

1978 deki  harp okulu kanunu ile de 1978 de harp okulları bir yıl daha uzatıldı, o yıl  mezun vermediler.

 

Emeklileri başta olmak üzere  tüm subay cenahı çoluk çocuk sabahlara kadar horon teptiler, halay çektiler.

 

“ÇOK YAŞA CUMHURİYET “dediler.

 

Bilelim ve bilinçle tepki verelim ki…..

 

1923  Sadece Subaya Cumhuriyet değildir.

 

Assubayın Cumhuriyeti de asla MUZ CUMHURİYETİ değildir.

 

Bu kanunla  bizim de Başlangıç derecemiz  4 yıllık fakülte öğrenimi statüsü nedeni ile, artık  9/1 değil,  tüm Assubaylar  için  9/3 olacaktır.

 

Tazminatlar rütbeye değil de, 1. Dereceye göre düzenlenecek olsa bile tüm Assubaylar ile emeklileri Subay gibi ayrımsız ana tazminat kalemlerine görevde iken  hak kazanacaktır.

 

 

ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU DA  SUBAYIN İHTİLALLE KAZANDIĞI  4 YILLIK LİSANS STATÜSÜNE  ARADAN GEÇEN 40 YILLIK GECİKMEYE RAĞMEN BU GÜN  ARTIK KAVUŞMALIDIR.

 

Yaşamın adaleti için eğitimin adaletinden yola çıkılmalıdır.

 

Doğru formül de, hesap ta, sonuç ta budur.

 

 

Saygımla

Adnan Fuat ÖZDEMİR

 

 

Ögeyi Oylayın
(10 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Yorumlar  

#1 EMEKLİASSUBAYLAR 22-11-2017 18:04
Assubaylara haksızlığı hukuksuzluğu siyasi otorite yapmış olsaydı Genelkurmay buna her fırsatta itiraz etmesi gerekirdi ama haksızlık hukuksuzluk ne yazıkki bizi bir emirle ölüme gönderen Genelkurmay tarafından yapılıyor; Çağın gerekleri fakülte mezunlarının er olarak askerlik yaptığı bir sistemde assubaylar MYO mezunu olarak kabul ediliyor sınıf okulu kıt'a içi kurslarla eksik tamamlanıyor ama tahsilden sayılmıyarak assubayları psikolojik baskı altında tutmayı amaçlıyorlar ; Bu hukuksuzluğun ,vicdansızlığın literatürde karşılığı yok Dileriz yaşananlardan ders alınıp adalet sağlanır yoksa adalet olmayan yerde hiçbirşey olmaz...
Alıntı

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ