BİR HUKUKSUZLUK DAHA GİDERİLDİ

Değerli Meslektaşlarımız,

Cumhuriyetin ilk yıllarında orta okul mezunu assubay ve subaylarımız vardı. Ancak, 1951 yılında çıkarılan 5802 sayılı assubay yasasından sonra hiç bir assubayımız orta okul mezunu olmamıştır. Zamanın Asb. Hazırlama Orta okulunu bitiren assubaylar tahsil süresi 3 yıla eşit bir müfredat ve eğitim süresi ile 2 yıl mesleki eğitim yani zamanın sanat enstitüleri muadili öğrenim görüp kıt'aya öyle gönderilmiştir.

İlk kez Kara Kuvvetleri orta okuldan sonra 3 yıl süreli meslek lisesi eğitimi vermeye başlamış, bunu diğer kuvvetler takip etmiştir. Hal böyle olmasına rağmen kimse bizim durumumuzla ilgilenmemiş assubayların orta okul mezunu olduğu algısı yaratılmıştır.

Pasaport kanununa istinaden hazırlanan yönetmelik ile Hususi (YEŞİL) pasaport almak için asgari lise mezunu olma şartı getirilince yukarıdaki hukuksuzluk nedeniyle birçok meslektaşımız mağdur edilmiş, bu nedenle sitemizde 13 Ocak 2015 tarihinde sizlere aşağıdaki  yazı ile bu haksızlığın hukuksuzluk dile getirilip  giderilmesi için önerilerde bulunmuştuk.


MESLEKTAŞLARIMIZIN DİKKATİNE

Değerli Meslektaşlarımız

Pasaport kanununun uygulanması ile ilgili olarak 14.08.2014 tarihinde Pasaport kanunu uygulamasına dair bir yönetmelik çıkarıldı. Bu yönetmelik gereği Hususi (YEŞİL) pasaport almak için asgari lise mezunu olma şartı getirildi.

Malumlarınız olduğu üzere 5802 sayılı Assubay yasası ile birlikte hiçbir astsubay ortaokul mezunu olarak göreve başlamadı, ancak lise üstü iki yıl MYO eğitimi gören harp okullarının fakülte sayılmasına rağmen kıt'a içi kurslar hariç Astsubay Hazırlama orta okullarında 2 tam yıl eğitim gören assubaylar zamanın sanat enstitüsü muadili tahsil görmelerine rağmen ortaokul mezunu olarak kabul edildiler; çünkü genelkurmayın bilgi ve belgeleri ile MEB talim terbiye kurulu 02 Mart 1971 tarih ve 66 sayılı kararı ile K.K.Komutanlığı mensubu assubaylardan

1965-1966 mezunu, Dz.K.K. 1968-1969 mezunu Hv.K.K. 1969-1970 mezunu J.Gn.K. 1969-1970 mezunlarından itibaren lise ve muadili okul mezunu olduklarına karar verdi, bu ön yargılı kurumumuzun bize sahip çıkmamasının bir sonucudur.

Oysa lise üstü 2 yıllık harp okulu mezunlarının intibaklarla fakülte ve yüksek okul mezunu sayılmaları sağlandı bu assubaylardan esirgendi, bizler bu konuda sitemizde yazılar yazdık, bazı arkadaşlarımız kişisel başvurularda bulundu kimi hakkını geri aldı, ama şimdi Pasaport yasasının uygulanması için çıkarılan yönetmelikle birçok arkadaşımız müktesep haklarını kaybetti kendilerine hususi pasaport verilmiyor. Bu durumda :

  1. Genelkurmay başkanlığı assubaylara ön yargılı davranmaktan vazgeçmelidir, arkadaşlarımız orta okuldan sonra 2 tam yıl zamanın sanat enstitüsü muadili tahsil gördükleri için bu hakları tescil edilmeli TEMAD yönetimi de daha önceki uyarılarımızla dikkat çektiğimiz bu konunun takipçisi olmalıdır.
  2. Yönetmelikler, yasaların uygulamasını kolaylaştırmak amacını taşıyıp hiçbir suretle yasaya aykırı olamaz ve kazanılmış hakların korunması evrensel hukukun gereğidir, 5682 sayılı yasada tahsil şartı getirilmeden 1-2-3'üncü derecedeki memur ve emeklilerine hususi pasaport hakkı tanınmış ve birçok arkadaşımız bu pasaportu almıştır. Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmeli ve eski hak sahiplerini kapsamamalıdır.

Mağdur edilen arkadaşlarımız Genelkurmay başkanlığına okullarının lise ve muadili olduğunun tescil edilmesi konusunda, İç işleri bakanlığına ise kazanılmış haklarının iadesi için müracaatta bulunmalıdır, dileyen arkadaşlarımız Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine başvurup talep etmeleri halinde dilekçe örneği konusunda kendilerine yardımcı olunacaktır. TEMAD yönetimi hukuk komisyonunun da bu konuda çalışmalar yapmasını bekliyoruz. Saygılarımızla.

Konu ile ilgili olarak birçok arkadaşımız kuvvet komutanlıklarına başvurdular. Esas sorun Hava Kuvvetlerinde idi. Buraya müracaat eden arkadaşlarımıza sitemiz hukuk danışmanı Av.Gürbüz EJDER'in yardımları ile hazırladığımız dilekçeye yıllar önce MEB talim terbiye kuruluna başvurup lise muadeli okul kararı alan meslektaşımız E.Hv.Kd.Bşçvş.Sn. Gürcan Erbaş'ın örnek kararını da eklediler.  Müracaat eden arkadaşlarımızdan Sn. Atilla Abaylı ve diğer birkaç arkadaşımıza Hv.Kuvvetleri tarafından aşağıdaki olumlu yanıt verilmiştir.

denklik-yazisi

Diğer kuvvetlerdeki gibi bu konunun çözülerek bir adaletsizliğin daha sona ermesini memnuniyetle karşıladık. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bu durumda hiç bir arkadaşımızın Hususi (YEŞİL) pasaport alması için engel kalmamıştır. Darısı diğer adaletsizliklere.

Saygılarımızla...

Ögeyi Oylayın
(18 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Yorumlar  

#3 Savaş 05-10-2016 10:27
Mevcut düzenleme iptal edilmiş yine eskisi gibi mezuniyet şartı yoktur
Konu ile ilgili olarak "İçişleri Bakanlığına açılan davada, Danıştay Onuncu Dairesi 28.04.2016 tarih ve E:2015/4032 sayı ile verilen ve 13.06.2016 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğüne tebliğ olunan "Açıklanan nedenlerle, 14.08.2014 tarih ve 29088 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Pasaport Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 7. Maddesinin 2. Fıkrasında yer alan, " Hususi damgalı pasaport alacaklarda en az lise veya dengi okul mezunu olma şartı aranır." İbaresinin yürütülmesinin durdurulmasına..." dair karar vermiştir.

Anılan karar gereği Pasaport Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 7. Maddesinin 2. Fıkrasında yer alan, " Hususi damgalı pasaport alacaklarda en az lise veya dengi okul mezunu olma şartı aranır." ibaresi ile 10.10.2014 tarihli ve 59-27 sayılı genelge, 20.06.2016 tarihli yazımız ile iptal edilmiştir.
Alıntı
#2 atilla abaylı 28-04-2015 15:08
HAVA KUVVETLERİ PERSONELİ İÇİN UYGULAMA ŞU ŞEKİLDEDİR ..

HAVA K.K. 0312 414 23 26

BURAYI ARIYORSUNUZ VE BİLGİLERİ VERİYORSUNUZ.
EVİNİZE GELEN ONAYLI BELGE İLE PASAPORT
ŞUBESİNE GİDİYOR VE İŞLEMİNİZİ YAPTIRIYORSUNUZ.!

GELEN EVRAK SURESİ BİR AYDIR BİLGİNİZE..!!
Alıntı
#1 Ersen Gürpınar 24-04-2015 01:03
Asb.okulları birkaç dönem orta okul üzeri 2 yıl hazırlama 1 yıl sınıf okulu eğitimi verdi (zamanın sanat enstitüsü muadili) ama Assubayı sadece göreve ve ölüme gönderirken hatırlayanlar muhtemelen de assubayların orta okul mezunu olarak düşünülmesini istediklerinden okulların müfredatını MEB ile koordine edip denklik sağlamadılar. Bu konuyu MEB Talim Terbiye Kuruluna kişisel başvurularla kabul ettirdik, buna rağmen Hv.K. bu bilgiyi kaydına almadılar, son müracaatlar üzerine bu durum düzeltildi, BÖYLECE TARİHİNDEN BU GÜNE KADAR HİÇBİR ASSUBAYIN ORTA OKUL MEZUNU OLMADIĞI ONAYLANMIŞ OLDU.
Alıntı

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ